Prosta, szybka w przygotowaniu, domowa carbonara rozpływająca się w ustach!!. Porcja na 3-4 osoby.
[wp_ad_camp_3]
Składniki:
- 400-500 gram makaronu spaghetti (w zależności od preferowanej wielkości porcji)
- 300 gram boczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- tarty ser u mnie mozarella ok 100 gram
- posiekana natka pietruszki do posypania
- odrobina ulubionych ziół ( u mnie suszona bazylia i oregano)
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie:
- Śmietanę, jajka, ser, wybrane zioła oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.
- Makaron spaghetti gotujemy oddzielnie wg instrukcji na opakowaniu,
- Boczek podsmażamy, gdy ładnie się przyrumieni zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
- Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron, podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
- Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki.
Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie kupicie gotowego sosu z proszku!. Tanie, banalne i pyszne!! 🙂
[wp_ad_camp_3]