Witajcie studenci oraz entuzjaści prostej, szybkiej, smacznej i taniej kuchni.!!!! 🙂 Dziś podzielę się z Wami przepisem na świetną i pożywną zupę meksykańską której przygotowanie zajmie Ci max 40 min. Musicie jej spróbować !!! 🙂
Danie dla 4-5 osób. Zakładając że posiadacie w domu zioła prowansalskie, kostkę rosołową, oraz majeranek za pozostałe produkty zapłacicie ok. 16-20 zł. W przeliczeniu na osobę wychodzi ok 5 zł!. Więc tak wiele za tak niewiele :).
[wp_ad_camp_3]
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 kostka rosołowa
- 2 średnie lub jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- mały koncentrat pomidorowy lub 3-4 łyżki większego.
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę podsmaż z mięsem.
- Do garnka wlej 1 litr wody i rozpuść kostkę rosołową
- Do wywaru wsyp zioła prowansalskie i majeranek
- Następnie dodaj odcedzoną wcześniej kukurydzę i fasolę, gotuj na małym ogniu aż do zmięknięcia warzyw.
- Dodaj usmażone wcześniej mięsko z cebulą.
- Gotuj na małym ogniu przez ok 10 min.
- Na końcu dodaj koncentrat, zagotuj. Przypraw solą i pieprzem i gotowe 🙂 Jeśli jesteś fanem/fanką lekko pikantnych dań, możesz wzbogacić spać dodając odrobinę chili.
Polecam podanie z bagietką czosnkową, jak dla mnie połączenie idealne 🙂
[wp_ad_camp_3]