Ekspresowy tort śmietanowo-owocowy to idealny przepis dla osób, zapracowanych, leniwych czy nie specjalizujących się w wypiekach. Wystarczą dobre chęci i 15 min 🙂
Składniki:
- ok 600 ml śmietany 30%
- gotowe blaty biszkoptowe
- 500 gram serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- słoik dżemu ok 400 gram najlepiej kwaśniejszego u mnie dżem z czarnego bzu
- szklanka zaparzonej herbaty owocowej do nasączenia blatów biszkoptowych
- coś do dekoracji u mnie rodzynki w czekoladzie oraz 2 wafelki typu „prince polo pokrojone na trójkąty
Przygotowanie:
- do misy przelewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder, ubijamy na sztywną masę,
- spód biszkoptu nasączamy zaparzoną wcześniej herbatą, smarujemy warstwą dżemu i 1/3 masy, następnie kładziemy środkowy blat i powtarzamy czynności. Wierzchni blat również nasączamy oraz smarujemy dżemem i pozostałością masy.
- Dekorujemy wierzch wg uznania i schładzamy w lodówce ok 2-3h
Smacznego! taki efekt przy tak małym nakładzie pracy 🙂
Zdjęcia
Ekspresowy tort śmietanowo-owocowy jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz również w serwisie https://aduparosnie.pl/blogi,kuchnialeniwca.pl.html . Polecam!