Propozycja na dzisiejszy obiad to przepyszne, tanie, syte kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :).
[wp_ad_camp_3]
Składniki na kotlety:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej )
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- vegeta i pieprz do smaku
- 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
- ser zółty
[wp_ad_camp_3]
Panierka do kotletów:
- 2-3 jajka
- odrobina wody
- bułka tarta
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
[wp_ad_camp_3]
Składniki na sos :
- ok 400 gram pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2/3 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram śmietany 12%
- ok 250 ml bulionu
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie kotletów:
- Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy
- Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko wyrabiamy tak by powstało ciasto,
- Formujemy kotlety dodając do środka ser zółty ( pokrojony na prostokątne kawałki)
- Panierujemy w jajku i bułce smażąc na złoty kolor :).
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie sosu:
- cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju
- do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę.
- gdy cebula się zeszkli dodajmy pokrojone w paski pieczarki i podsmażamy.
- następnie dodajemy nasz bulion, zmniejszamy gaz i dusimy do momentu aż pieczarki będą mięciutkie i bulion lekko się zredukuje.
- na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem
[wp_ad_camp_3]