Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Propozycja na dzisiejszy obiad to przepyszne, tanie, syte kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :).

[wp_ad_camp_3]

Składniki na kotlety:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej )
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • vegeta i pieprz do smaku
  • 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • ser zółty

[wp_ad_camp_3]

Panierka do kotletów:

  • 2-3 jajka
  • odrobina wody
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

[wp_ad_camp_3]

Składniki na sos :

  • ok 400 gram pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2/3 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram śmietany 12%
  • ok 250 ml bulionu

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie kotletów:

  • Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy
  • Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko wyrabiamy tak by powstało ciasto,
  • Formujemy kotlety dodając do środka ser zółty ( pokrojony na prostokątne kawałki)
  • Panierujemy w jajku i bułce smażąc na złoty kolor :).

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie sosu:

 

  • cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju
  • do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę.
  • gdy cebula się zeszkli dodajmy pokrojone w paski pieczarki i podsmażamy.
  • następnie dodajemy nasz bulion, zmniejszamy gaz i dusimy do momentu aż pieczarki będą mięciutkie i bulion lekko się zredukuje.
  • na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem

[wp_ad_camp_3]

Zdjecie51Zdjecie11Zdjecie21 1Zdjecie31 1Zdjecie41

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *