Pyszna, sycąca, treściwa zupa to jest to co lubię najbardziej zwłaszcza na jesienno- zimowe dni :). Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki czosnkowej :).
[wp_ad_camp_3]
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 duży por
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 2 podłużne serki topione ( śmietankowe lub ziołowe)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki mąki
- odrobina tłuszczu do smażenia
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie:
- Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy do średniej miękkości na patelni,
- Wodę zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową, umyty i pokrojony w drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe,
- Solimy i podsmażamy na patelni mięso mielone,
- Do gotującego się rosołu dodajemy duszoną paprykę z cebulką i mięso mielone. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie rozpuszczamy 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodajemy 2 łyżeczki mąki.
- Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy. Na koniec jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Podajemy z grzankami czosnkowymi lub z białym pieczywem.
Smacznego!! 🙂
[wp_ad_camp_3]