Paprykowa zupa z serków topionych

Pyszna, sycąca, treściwa zupa to jest to co lubię najbardziej zwłaszcza na jesienno- zimowe dni :). Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki czosnkowej :).

[wp_ad_camp_3]

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 duży por
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 podłużne serki topione ( śmietankowe lub ziołowe)
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki mąki
  • odrobina tłuszczu do smażenia

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie:

  • Paprykę  i cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy do średniej miękkości na patelni,
  • Wodę zagotowujemy, dodajemy  kostkę rosołową,  umyty i pokrojony w drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe,
  • Solimy i podsmażamy na patelni mięso mielone,
  • Do gotującego się rosołu dodajemy  duszoną  paprykę z cebulką  i mięso mielone. Gotujemy  około 15 minut na małym ogniu. Następnie rozpuszczamy  2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodajemy 2 łyżeczki mąki.
  • Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy. Na koniec jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Podajemy z grzankami czosnkowymi lub z białym pieczywem.

Smacznego!! 🙂

[wp_ad_camp_3]

Zdjecie5Zdjecie2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *