Nie znam osoby która nie lubi pizzy, super pomysł na mało wymagający, tani i prosty obiad lub kolacje. Do tego super czyści lodówkę ze zbędnych produktów :).
[wp_ad_camp_3]
Składniki na ciasto:
- 25 gram świeżych drożdży w temperaturze pokojowej
- 250 gram mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie rozczynu:
- drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki.
- dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn z drożdży powinien zwiększyć swoją objętość o ok. 2,5-3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu musimy powtórzyć od nowa).
[wp_ad_camp_3]
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy rozczyn. Zagarniamy łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszamy składniki, następnie wyrabiamy ręką kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne,
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia , natłuszczamy ręce oliwą( olejem), delikatnie natłuszczamy dłońmi papier do pieczenia, następnie ręcznie przekładamy ciasto z miski na blaszkę, delikatnie spłaszczając i rozciągając je palcami, nadając mu odpowiedni kształt,
- Wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego bądź ketchupu , ser oraz ulubione dodatki. Czekamy ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku ( min. 250 st. C) ok 10-15 min.
Smacznego!! 🙂
[wp_ad_camp_3]