puszyste i chrupiące ciasto na pizze

Nie znam osoby która nie lubi pizzy, super pomysł na mało wymagający, tani i prosty obiad lub kolacje. Do tego super czyści lodówkę ze zbędnych produktów :).

[wp_ad_camp_3]

Składniki na ciasto:

  • 25 gram świeżych drożdży w temperaturze pokojowej
  • 250 gram mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie rozczynu:

  • drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy  cukier oraz 2 łyżki mąki.
  •  dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn z drożdży powinien zwiększyć swoją objętość o ok. 2,5-3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu musimy powtórzyć od nowa).

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy rozczyn.  Zagarniamy łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszamy składniki, następnie wyrabiamy ręką kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne,
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia , natłuszczamy ręce oliwą( olejem), delikatnie natłuszczamy dłońmi papier do pieczenia, następnie ręcznie przekładamy ciasto z miski na blaszkę, delikatnie spłaszczając i rozciągając je palcami, nadając mu odpowiedni kształt,
  • Wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego bądź ketchupu , ser  oraz ulubione dodatki. Czekamy ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku ( min. 250 st. C) ok 10-15 min.

Smacznego!! 🙂

[wp_ad_camp_3]

Zdjecie11 1Zdjecie41 1Zdjecie61Zdjecie51 1Zdjecie31 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *