Racuchy drożdżowe z tego przepisu są puszyste, mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek dla naszych pociech.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( pół kilo)
1,5 szklanki ciepłego mleka ( nie może być gorące!)
1 jajko
6 łyżeczek cukru
50g świeżych drożdży
szczypta soli
2 duże jabłka
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól,
Pośrodku mąki robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min,
Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy,
Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i całość mieszamy,
miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia
Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką ) na rozgrzanym oleju na złocisty kolor,
podajemy posypane cukrem pudrem
Smacznego ! 🙂
Racuchy drożdżowe jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz również w serwisie https://aduparosnie.pl/blogi,kuchnialeniwca.pl.html . Polecam!