Zupa meksykańska

Witajcie studenci oraz entuzjaści prostej, szybkiej, smacznej i taniej kuchni.!!!! 🙂 Dziś podzielę się z  Wami przepisem na świetną i pożywną zupę meksykańską której przygotowanie zajmie Ci max 40 min. Musicie jej spróbować !!! 🙂

Danie dla 4-5 osób. Zakładając że posiadacie w domu zioła prowansalskie, kostkę rosołową, oraz majeranek za pozostałe produkty zapłacicie ok. 16-20 zł. W przeliczeniu na osobę wychodzi ok 5 zł!. Więc tak wiele za tak niewiele :).

[wp_ad_camp_3]

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 średnie lub jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • mały koncentrat pomidorowy lub 3-4 łyżki większego.
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie:

  • Posiekaną cebulę podsmaż z mięsem.
  • Do garnka wlej 1 litr wody i rozpuść kostkę rosołową
  • Do wywaru wsyp zioła prowansalskie i majeranek
  • Następnie dodaj odcedzoną wcześniej kukurydzę i fasolę, gotuj na małym ogniu aż do zmięknięcia warzyw.
  • Dodaj usmażone wcześniej mięsko z cebulą.
  • Gotuj na małym ogniu przez ok 10 min.
  • Na końcu dodaj koncentrat, zagotuj. Przypraw solą i pieprzem i gotowe 🙂 Jeśli jesteś fanem/fanką lekko pikantnych dań, możesz wzbogacić spać dodając odrobinę chili.

Polecam podanie z bagietką czosnkową, jak dla mnie połączenie idealne 🙂

[wp_ad_camp_3]

na blogaa na bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *