Zapiekanka ryżowa z mięsem i warzywami

Zapełnijmy  michę pyszną, sycącą zapiekanką :). Porcja dla 5-6 osób.

[wp_ad_camp_3]

Składniki:

  • 2 torebki ryżu ( u mnie jaśminowy)
  • 300 gram mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 papryki jedna czerwona i żółta
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 kostka rosołowa ( najlepiej warzywna)
  • ser żółty
  • przyprawy do smaku : pieprz, sól, papryka słodka i ostra

[wp_ad_camp_3]

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu,
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni następnie dodajemy mięso mielone,
  • Do mięsa dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w pół-plasterki cukinię, pokrojoną w paski paprykę i pomidory z puszki,
  • Do mięsa i warzyw wkruszamy kostkę rosołową, podlewamy niewielką ilością wody (warzywa puszczą też swoje soki) i dusimy aż warzywa zmiękną,
  • Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą,
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną bądź masłem,
  • wykładamy ryż, a następnie warstwę mięsno-warzywną. Całość posypujemy startym żółtym serem,
  • Zapiekamy w temp. 180-190 st. ok. 30-45 min,

Smacznego!! 🙂

[wp_ad_camp_3]

zapzapi zapiek zapieka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *